Real-Life или идва ли ново поколение игри градски куестове?

В този пост се съдържа информация за новия градски куест Real-Life, но първо малко предистория.

След естественото затишие на escape room жанра и фактът, че скоростта с която се появяваха стаите намаля драстично, всички заговориха за next level experience, next level entertainment. Всички затаиха дъх и зачакаха да се появи нещо, което ще даде нов привкус на основата, базовата цел, да се решават загадки. Форматът на стаите се оказа с няколко проблема които не намират решение, неоправдано голяма инвестиция, дълго време за разработка и на финала липсата на ретеншън, макар че някой стаи се опитаха да направят подобрения в тази насока, но неуспешно. Навсякъде по-скоро опитите се усещат като изнудване да дадеш още един път едни пари, отколкото да удължиш удоволствието и да се забавляваш поне толкова колкото и първия път.

Разбира се всякакви формати на treasure hunts не са нищо ново. Все пак до момента в София с променлив успех са преминавали няколко такива инициативи и те а изчезвали ако не след първото, то след първите си издания. Единствената инициатива която се задържа в последните години е Нощна Стража, за която съм ви разказвала вече и която и до сега продължаваме да играем (сега в събота на 18 март, поредно издание). Последните няколко епизода на Стражата за съжаление са помрачени от много неприятни инциденти, опити за чийтове от страна на играчите, неадекватно и нелогично поведение от страна на организаторите и на финала, липсата на победители и в буквален и преносен смисъл. Убедена съм че ако се разровите малко из Фейсбук ще намерите каквото ви интересува.

Към нас бяха отправени много и разбира се неоснователни обвинения, които и до ден днешен остават без отговор от наша страна. Не защото са истина, а защото ние няма да сме в позицията да се оправдаваме. Не сме направили нищо лошо, нечестно или неуважително. Не сме обидили никого. Не сме преебали никого. Фактът че печелим се дължи само и изцяло на опита ни в този формат. Фактът че продължаваме да печелим в 5 поредни издания дори и след като хората мамят зловещо само показва, че има хора които не могат да преглътнат гигантското си его и да се признаят за победени.

Бѝли са ни, и Изверги, и Лимони, и Данъчни. Няма момент в който да не сме ги поздравили с победата, да не сме им казали че са яки. Да оправдаваш загубата си хвърляйки неоправдани и недоказани обвинения срещу противника си е не просто признак на ниска култура, това показва какво човеченце си всъщност. Да, човеченце. Дребно.

Разказвайки ви за Стражата преди време ви пуснах краткото видео (Част 1) на Димитър Смилянов, което чудесно представяше какво представлява формата. Ако има нещо което е вярно в последните години за отбор Фюри, независимо дали става дума за бягства от стаи или за каквито и да било real-life-whatever-experience, това е че ние се забавляваме.

Винаги.

Ето ви сега втората част на видеото, която цели да представи не какво се случва, а защо се случва. Защото, на нас ни е ФЪН.

Само че нашите майки са ни възпитали правилно и спазваме няколко елементарни правила: играй за да се забавляваш, играй без да пречиш на никого, не бива да се печели на всяка цена и има премерени и непремерени рискове. Димитър дето търси майка си във видеото, това са обикновено премерените рискове :D

Толкоз за Нощна Стража и увертюрата към темата.

Вчера вечерта ни поканиха да участваме в подобен формат. Нарича се Real-Life и може да намерите повече информация за тях на сайта им.

Общи прилики с Нощна Стража-играе се вечер/нощем. С кола. Има загадки. И .. това е.

Тестът проведен вчера за нас беше супер забавен. Играхме три сценария (разрешавахме 3 мистерии) в рамките на 5 часа.

Всичко започва с получаването на инвентар на указан от ваш адрес. Нашият съдържаше чипове, отварачка, лист и банкнота. Без да навлизам в подробности, всичко това беше използвано от нас на следващата вечер при разрешаването на убийства, мистерии и търчане по улиците на София. Разбира се предварителното проучване на предметите не доведе до нищо смислено, както би трябвало да бъде.

С уречен час стартираха 9 отбора. С 4 оператора. Което според мен е задължително условие, ако си харесваш клиентите и искаш да са доволни, не само се отнасяш добре с тях и си любезен, отговаряш им бързо, адекватно и в подходящ формат за тях, все пак хората и отборите са различни. Качество се постига с ресурс и желание.

Бяхме поканени да се логнем в сайт, който ни управляваше играта през цялото време. Удобно, лесно. Интерфейс за проверка на локациите, без да питаме постоянно тази или онази улица. Удобен интерфейс за искане на жокери. Без чакане, жокерите добавят време към крайния ви резултат. Можете да разглеждате загадките които вече сте решили. Можете да искате почивка. Можете да си наблюдавате времето. Всичко това, в ръката ви, във всеки един момент, автоматизирано.

Следващите 5 часа прекарахме в разрешаване на задачи, в някой от тях се очаква да извадите информация от непознати за вас хора, използване на приложения и добавена реалност, търсене на определени факти в Интернет, опити да скриете какво правите от другите отбори по петите ви. Pure fun.

Относно качеството на загадките, според нас беше за всекиго по малко. Имаше неща които решихме веднага, някои ни поизмъчиха, но на финала усещането беше че си беше точно като за нас. И разбира се завършихме първи.

След теста споделихме с момчетата и момичетата създатели на Real-Life къде според нас може да попипнат някои неща и техническата стабилност трябва да е на ниво. Споделиха че се очаква официален рън на играта след около няколко седмици и ви я препоръчвам с голямо удоволствие. Фюри ще следи с нетърпение какво се случва и ще се включи в бъдещите издания на Real-Life, особено тези които ще са със състезателен характер. Според мен форматът който са избрали да преследват небезизвестните за феновете на escape rooms отбор Караиванови и създателите на „Всички стаи“ решава всички гореописани проблеми, които стаите не успяха да решат. Ако успеят да поддържат и доброто и качествено ниво на загадките и си слушат клиентите, няма причина това да не се превърне в едно от основните забавления за нас и за търсачи на силни усещания като нас.

Знам че Real-Life ще продължат да търсят подобряване на формата, вярвам в тях защото ги познавам като хора и знам че са пичове (и Теди, ама тя е нежна нимфа). Знам че знаят с какво се захващат и макар че опита им е в малко по-различна насока съм убедена че поне на 80% е приложим. Стискам ви палци, в наше лице имате фенове.

Все пак така и така пиша по въпроса, ще спомена и че Фюри ще вземе участие в Българско Имане и тяхното първо издание Шопско имане. Ще призная с ръка на сърцето, малко съм скептична. Използването на твърдения като „най-сложното“ състезание и продължителността от три седмици и убеждаването от страна на организаторите че работещите участници ще са разнопоставени с тези, дето не ходят на работа ми звучи малко като wishful thinking.

Все пак СИЛНО се надявам че ще ме опровергаят и че са измислили kickass формат който ни „изкърти“ зъбите и ще ни подсигури 3 седмици решаване на загадки и емоция която да оправдае впечатляващата цена за подобно събитие. Така че GO Българско имане GO, prove me wrong. Either way, ще пиша след края на това събитие със сигурност за да ви споделя какво се е случило.

Ще ви кажа едно много се радвам че се появяват повече организатори на подобни събития, здравословната конкуренция може само да доведе до по-смислено съдържание за нас и привличане на повече желаещи да се забавляват в градските куестове/treasure hunt-ове или кой както там е решил да си го нарече. Яко!

Previous
Previous

Dextrophobia rooms - The Lost One

Next
Next

Размисли и страсти по темата за "Отворено писмо към „Стаите“ на Деян Георгиев