Случват се удивителни неща

Преди месец в Интернет попаднах на анимация, която обясняваше изключително чисто, семпло и без ненужни термини, на разбираем и лесен език, какво е аутизъм. Единственият недостатък беше, че я имаше само на английски, а като анимация насочена основно към деца, това беше бариера. Свързах се с Alex Amelines, авторът на това прекрасно видео и фантастичен симпатяга, който без даже и минута колебание се съгласи да ни помогне.

След кратка и ползотворна Фейсбук офанзива, десетки хора пожелаха да ни помогнат: със студио, с глас, с работа, с от каквото имах нужда. Винаги се удивявам, как хората при необходимост стават единни, как забравят всички разлики и застават устремени и решени да помогнат. Защо не може за всичко да сме така ...

Все пак проектът се осъществи с помощта на трима души, Гери Турийска, която с плътния си нежен глас направи много жив и нежен наратив, Теди Симова, която настъпи педала в Дарик Радио и с разрешението на програмния директор Константин Вълков уреди студийно време и Светлин Давидов, който ни зае професионалните си умения и записа цялото нещо.

Докато чакахме да се случат технически нещата, Теди успя да вземе интервю от Алекс, които пак ви казвам е страхотен симпатяга и много земен пич. Можете да чуете разговорът им тук.

Анимационен филм обяснява аутизма на децата

Светът просто има нужда от повече хора като Алекс :) И така, стигаме до днешния ден.

DRUMROLL, PLEASE!

"Amazing Things Happen", или както го преведохме на български, "Случват се удивителни неща" вече е публикуван с българско аудио. Ако не знаете какво е аутизъм или никога не сте го разбирали, това видео е за вас. Или както е написал Алекс на финала: Този филм се стреми да повиши информираността за аутизма сред аудитория която не спада към аутистичния спектър, да стимулира разбирането и приемането на това състояние от бъдещите поколения. Филмът е създаден за да бъде гледан, обсъждан и споделян (безплатно) от всички, но най-вече учители и родители.

Случват се Удивителни Неща

Този филм се стреми да повиши информираността за аутизма сред аудитория която не спада към аутистичния спектър, да стимулира разбирането и приемането на това състояние от бъдещите поколения. Филмът е създаден за да бъде гледан, обсъждан и споделян (безплатно) от всички, но най-вече учители и родители.

И прекрасната Диана Пеева с публикацията си в Дневник помогна много за популяризирането на видеото и с възможността то да стигне до още повече хора, моите адмирации и благодарност за помощта

Случват се удивителни неща - българската история на едно видео за аутизма

"Хората с аутизъм не са болни, нито увредени. Те просто гледат по уникален начин на света. И с малко помощ от техните приятели ще успеят да споделят този уникален поглед и с нас. Аутизмът може да създаде прекрасни неща."

С малко помощ от приятели, се случват УДИВИТЕЛНИ НЕЩА, да се знае!

Previous
Previous

Twin Lodges - Стаята без време

Next
Next

Teorema Rooms - Атлантида