Ако имате дете със специални образователни потребности …

В случай че имате дете без специални образователни потребности, какво трябва да го запишете на градина? Ами да, трябва да се регистрирате в системата на Столична община (онлайн нали, да не се размотавате излишно) и да стискате палци да ви приемат.

Ето какво трябва да направите, в случай че имате дете със специални образователни нужди.

1. Трябва да посетите логопед и да вземете становището му.
2. После трябва да посетите психолог и да вземете становището му.
3. Трябва да имате психолого-педагогическа характеристика. От къде? Ама решете си сами, това че за да бъде на градина искате документ от градина е съвсем в реда на нещата. В случая, ние си я взехме от частната която посещаваме, щот нали сме късметлии.
4. Трябва да имате епикриза и да си имате копие.
5. САМО в четвъртък САМО между 9.30 и 12.30 можете с целия куп документи и акт за раждане да идете в РИО. Чакате около половин час и подавате документи. “Малко ви е старичка епикризата”. Ми съжалявам, от 2013 детето не се е излекувало от аутизъм, разбираш ли …
6. След като ви приемат документите, получавате дата за ЕКПО, демек за комисия която да установи аджеба туй дете има ли специални нужди. или няма.
7. Явявате се на ЕКПО, Нашето е на 12 Май, нищо че подадох документите днес. В смисъл календарни месец и 5 дни е ок. А да, комисията е само в четвъртък, да не сгрешите нещо. За ваше улеснение комисията е някъде на Ломско шосе, в някакво училище.
8. Ако минете комисията, чакате някакъв период (неизвестно колко) за да получите свещения документ. А да, документа се получава пак в сградата на РИО и да, познахте пак само в четвъртък и пак само между 9.30 и 12.30.
9. Ако получите документа и още не сте си прерязали вените на дълго, с него отивате в някоя от специализираните детски градини. Аз ходих, имат 4 свободни места и около 40 кандидата.
10. Преди края на лятото ще има какво? Ама как какво, КОМИСИЯ! В градината! Която да установи кое дете точно от тия 40 нещастни деца да вземат. На какъв принцип се определя, не знам, на всички в документите пише едно и също, детето има нужда от специализирана детска градина.
11. Накрая ако се подредят планетите, застанете по пълнолуние с гръб на изток по гол задник и запалите свещ, може и да се уредите да посещавате логопедична градина. Браво на вас!

Междувремено, аз данъците си ги плащам. Всеки месец. Не само в четвъртък МЕЖДУ 9.30 И 12.30!
А картинката, тя е от мен, с цялата ми любов към тая държава. Лошото е, че е взаимно, и тя само това ми показва, колкото пъти да опра до нея.