King's Room - Salem's Lot (ПАК)

https://www.kingsroom.bg

Salem's Lot

Fury team: Бистра- Дона Кондузова, Моника Горнишка, Димитър СмиляновИван Владимиров и Надежда Данабашева

Дата на посещение: Ноември 2, 2023

Нашето време: 58:13 минути

Тази стая я играх два пъти.

Първият път я изиграх, когато я отвориха, и обещах да напиша ревю. След това изпаднах в творческа дупка (не заради стаята, а заради пандемията, мисля) и оставих поста в чернова за три години. Тази стая не заслужава просто някакво пляснато ревю, затова след като намерих пак моджото си, реших че трябва да я изиграя отново, преди да пиша. Събрахме дружина от смели приятели, защото тази стая изисква да сте стегнати в кръста и... отидохме.

Ще започнем с малък анализ на това, което се случва в последните години на пазара и с фактите. Видимо е и по класациите и по ревютата, че в повечето държави (като лидери са Испания и Гърция) и на по-големите пазари, играчите все повече търсят и оценяват не толкова сложните стаи с много и логически пъзели. Търси се изживяване. Търси се комбинация от игра, реалистични декори, влизане в роли, богата история, работещи и поддържани механизми. Все повече водещи брандове отделят неимоверни бюджети за изграждането на декори като за филм в Холивуд. Вие попадате в друг свят, било то уличка в Япония, каналите на Ню Йорк, пиратска пещера с водопад, докато карате дървен кораб висок 6 метра или сте в селото на някой прокълнат клетник. Всичко е грандиозно, на голяма площ, с много реквизит и много, много актьорска игра.

"Salem‘s Lot" е, може би, най-близкото, което имаме до тези стаи. Освен че надгражда предшественика си, Kings Rooms - IT, тази игра е разположена на завидно голямо пространство. Историята ви започва с отец Калахан (познат ни от произведенията на Стивън Кинг), който закачулен в подходяща роба ви предупреждава за злото, което ви очаква, ако влезете в Salem‘s Lot. И така започна играта ни.

Докато преминавате през загадките, винаги имате усещането, че някой ви наблюдава. Това се оказва истина, защото злото е винаги около вас, под формата на звуци, под формата на послания и под формата на сянка, която се промъква и се появява, когато не я очаквате (или когато я очаквате). Тя ви напомня постоянно, че сте влязли в леговището на злото. You fools.

Сега, аз злото го познавам, в буквален и преносен смисъл. В нашия случай, злото е едно 50-килограмово миловидно същество, което не направи играта ми по-малко напрегната или "пъпче"-тата ми по-малко. Моментът, в който се материализира пред нас малко преди края на играта, ме накара да вдигам вежди, и честно казано, дори когато ми обясниха след това неща от кухнята, пак не смятам, че съм по-малко впечатлена от актьорския й талант.

Декорите не са просто реалистични; бих казала, че те са основното, което ви вкарва в сюжета. Осветлението, озвучаването, всеки един малък детайл е бил помислен и има за цел да ви вдигне адреналина. За разлика от други подобни стаи, които сме играли (не че са многоо, щото аз само засега топвам големия пръст на крака в този жанр, далеч съм от това да скоча в главата напред), тук пъзели има, и те не са просто проформа. Част от тях си искат да напрегнеш сивите клетки. Аз лично го оценявам, разбирам новата вълна, но на финала това трябва да е ескейп рум и тази стая оставя вярна на класическото начало - намери изход, ама не с бягане, а и с мислене.

Финалът, за втори път, не го виждам в цялата му грандиозност, защото ме е шубе. За най-уплашените в групата, да се изповядате чада. Не сте в безопасност, ама можете спокойно да си пеете "бейби шарк до до до доооо" в тъмното със запушени уши, за да не чувате крясъците на останалите от отбора.

Не забравяйте, това е игра, актьорите в нея са в роля и си вършат работата. Ако сте груби с тях или се правите на много силни, сте задници и нямате работа на такова място. Тази игра е за ценители, като гурме кухня - ако ви се яде дюнер, идете другаде.

За финал, "Salem’s Lot" е преживяване. Винаги можете да им пишете и да изискате злото да е на по-голяма дистанция или дори да се пръждоса, за да решавате пъзелите си на спокойствие. Тъй като първият път я изиграх тази стая без актьори, а вторият път със, ще кажа, че ще загубите от ефекта, но от друга страна, ако не сте готови, имате опция да си го настроите така, че ви е в комфортната зона.

Направена в стила на по-добрите хорър ескейп стаи, "Salem’s Lot" е впечатляваща, различна и запомняща се. Точно както подобава на една стая номинирана за Терпека 🤴🏻

Нашата снимка 🧛🏻🏰🗡️

Previous
Previous

“Отвъд игрите” по Българско Национално Радио

Next
Next

The City - La Taberna